Miłorząb japoński
Miłorząb japoński znany też pod nazwą Ginkgo biloba, to jedno z najstarszych drzew pochodzące z Chin, którego właściwości doceniono w tradycyjnej medycynie ludowej. Liście miłorzębu japońskiego wykazują się właściwości antyoksydacyjnymi. Wyciąg z ginkgo biloba stanowi ważny składnik preparatów wspomagających pamięć i koncentrację.
Miłorząb Ginkgo – według literatury miłorząb ginkgo posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- rozszerzające naczynia krwionośne mózgowia, kończyn i wieńcowe,
- poprawiające krążenie krwi,
- antyoksydacyjne,
- przeciwrodnikowe,
- ochronne na tkankę nerwową,
- przeciwzakrzepowe,
- przeciwwysiękowe,
- przeciwzapalne,
- przeciwobrzękowe (również na mózg),
- rozszerzające oskrzela i łagodzące objawy astmy,
- przez poprawienie ukrwienia mózgowia i mięśni szkieletowych zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną,
- z uwagi na właściwości antyoksydacyjne stosowanie miłorzębu korzystnie wpływa na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca,
- spowalnia procesy starzenia organizmu.
Skład: miłorząb japoński 100%
Sposób użycia: 1 łyżeczkę suszu zalać 150 ml wrzątkiem o temperaturze 90 C, zaparzać ok. 5 minut.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.