Wczytuję dane...

Odporność Organizmu

Zioła na Odporność

Wszystko w co obfituje natura, jest wokół nas i zostało nam dane, abyśmy skutecznie dbali o swoją odporność w sposób naturalny. Korzystajmy z tego! A odporność znajduje się w powszechnie znanych nam „chwastach”.

W czasie sezonu grypowego warto wspomagać siły obronne organizmu i przyjmować zioła  immunostymulujące, a do tych ziół należą:

Owoc aronii

  • Jako pierwszy super owoc, często niedoceniany w Polsce, jest owoc aronii. W lecznictwie stosowany jest u ludzi z chorobą nadciśnieniową do obniżenia ciśnienia krwi i miażdżycy naczyń krwionośnych. Posiadają właściwości ściągające i przeciwzapalne dzięki zawartym w nich garbnikom i kwasom organicznym. Owoce aronii cudownie uzupełniają braki witamin i związków mineralnych w organizmie. Są istotnym składnikiem mieszanek ziołowych, zwiększających przede wszystkim odporność organizmu, wykrztuśnych, a także przeciwgorączkowych. Zalecana jest w postać soków, syropów, dżemów, galaretek przy obniżonej odporności, na infekcje szczególnie górnych dróg oddechowych, a także po osłabieniu organizmu i po chorobach, gdzie stosowano antybiotyk.

Kora wierzby

  • Jeśli dopada nas grypa, warto wykorzystywać zioła, które działają napotnie i przeciwzapalnie, takim ziołem, jednym z lepszych jest kora wierzby, gdyż surowiec ten posiada wysoką zawartość glikozydów salicylowych m. in salicynę. Wyciągi z kory działają przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, tak jak aspiryna, ale bez skutków ubocznych.

Jarząb pospolity

  • Jarząb pospolity potocznie znana jako jarzębina jest składnikiem mieszanek ziołowych wzmacniających organizm, ale przede wszystkim należą do leków witaminowych, ze względu na znaczą zawartość witaminy C i prowitaminy A, wzmacnia siły witalne i odporność organizmu, jest surowcem ogólnie dodającym wigoru, a w czasie przeziębień łagodzi objawy i skraca czas trwania choroby.

Czarny bez

  • Bez czarny to jeden z najbardziej podstawowych leków domowych, gdyż ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Prawie wszystkie części tej rośliny (kwiat, owoc, kora z korzeni, korzenie i liście) są używane i wykorzystywane jako surowiec leczniczy. Jednak głównym jest kwiat i owoc bzu czarnego. W medycynie ludowej stosowane były jako lek napotny, przeciwgorączkowy i lekko moczopędny. Napar z kwiatów suszonych: 1 łyżkę kwiatów zalewamy szklanka wrzącej wody i pozostawiamy do naciągnięcia na 15 minut. Popijamy kilka razu dziennie, przy kaszlu, w przeziębieniu, zaflegmieniu płuc, katarze, a także przy zapaleniu oskrzeli, w gorączce lub reumatyzmie.

Kwiat lipy

  • Kwiat lipy jest stosowany przy napięciu nerwowym i zbytniej pobudliwości nerwowej. Ma działanie tonizujące, uspokajające, przeciwskurczowe, przeciwgorączkowe, napotne, moczopędne, przeciwzapalne i łagodnie ściągające. Profilaktycznie stosujemy kwiat lipy przeciw miażdżycy i nadciśnieniu oraz niektórych rodzajach migreny. Jednak ma najczęstsze i najskuteczniejsze zastosowanie w leczeniu przeziębień, w stanach gorączkowych, przy grypie zaflegmieniach, nieżytach dróg oddechowych, zapaleniach gardła i oskrzeli. Kwiatostan lipy jest istotnym składnikiem różnych mieszanek i herbat ziołowych.

Napar z kwiatów lipy: 2 łyżki kwiatów zalać 2 szklankami wrzącej wody i pozostawić przez 15 min do naciągnięcia. Przecedzić. Pić małymi łykami 3 razy dziennie miedzy posiłkami. Napar pomaga uspokoić się, ułatwia zasypianie, pomaga odzyskać siły w czasie i  po chorobie.

Syrop z malin

  • Gdy na zimę przygotujemy sobie syrop z malin, z naparem z kwiatu lipy, to możemy być pewny, że żadna grypa, wirusy, czy gorączka nie będzie nam straszna. No właśnie… Malinki. Owoce malin mają doskonałe właściwości smakowe, dietetyczne i spożywcze. Znajduje się w nich bogactwo kwasów organicznych i  witamin: C, E, B1, B2, B6 oraz związki mineralne potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Najwspanialsze jest to, że wszystkie witaminy i minerały są w całości przyswajalne przez organizm, a wiec taki owoc to niesamowita bomba witaminowa!

Kto z nas nie zna pysznego syropu ze świeżych malin, cudowne antidotum, które jest zalecane przy przeziębieniach, grypie, podwyższonej temperaturze, anginie, czy zapaleniu oskrzeli? Syrop działa napotnie i przeciwgorączkowo, wzmacniający siły witalne i odporność organizmu.

Owoce dzikiej róży

  • Owoce dzikiej róży stanowią wyjątkowy surowiec leczniczy, zawierający bogaty zestaw witamin przede wszystkim C, ale także A, K, B1, B2, E oraz P. Działanie lecznicze w owocach wykazują związki garbnikowe, cukry, kwasy organiczne, flawonoidy, sole mineralne zawierające wapń, magnez i żelazo. Dzika róża znana jest ludzkości od kilku tysięcy lat. W czasach pierwotnych używano jej jako pożywienie, a potem w lecznictwie. W medycynie ludowej stosowano owoc róży w nadciśnieniu, chorobach serca i wątroby. Owoce róży wzmacniają ogólną odporność organizmu, ze względu na przebogate źródło witaminy C. Naturalna witamina C jest kilkukrotnie skuteczniejsza w działaniu od syntetycznej. Owoce róży stosuje się jako leki witaminowe, w nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobach wrzodowych żołądka, dwunastnicy, chorobach zakaźnych i jako ogólne pobudzenie sił życiowych organizmu, dodające wigoru i siły.

Czosnek

  • Czosnek to tak naprawdę naładowana, wypełniona po brzegi bomba zdrowia, w której znajdują się ogromne ilości czynnych substancji. Zawiera allicynę o działaniu silnie bakteriobójczym, olejki siarkowe, wiele witamin, w tym prowitaminę A, witaminy B1, B2, PP, witaminę C oraz liczne sole mineralne potasu, wapnia, magnezu oraz rzadkie i niezbędne mikroelementy jak kobalt, nikiel, chrom i wiele innych. Czosnek to roślina przyprawowa, lecznicza, stawiająca na nogi, niczym najskuteczniejszy antybiotyk.

Wykazuje działanie antyseptyczne, bakteriobójcze, żółciopędne, przeciwmiażdżycowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, niweluje zmęczenie po ciężkiej pracy. A także ma działanie wykrztuśne, napotne, stosowany regularnie chroni przed przeziębieniem i zapaleniem oskrzeli. Ma zastosowanie w zakażeniach górnych dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, a także wzmacnia odporność i dodaje wigoru.

Cebula

  • Jak czosnek to i cebula. Cebula wykazuje przede wszystkim działanie bakteriobójcze, antyseptyczne, przeciwzakrzepowe i antyinfekcyjne. Przeciwdziała staną zapalnym w organizmie. Stosowana jest w chorobach dróg oddechowych, zwiększa wydzielanie śluzu i hamuje rozwój bakterii. Związki siarkowe w cebuli działają przeciwdrobnoustrojowo, antybakteryjne, obniżają ciśnienie krwi i wykazują działanie przeciwmiażdżycowe.

Wykorzystywana jest w stanie świeżym, suszonym i liofilizowanym. W lecznictwie używa się jej głównie jako wyciąg ze świeżej cebuli, w połączeniu z miodem, stosowana jest przy kaszlu, anginie, awitaminozie i w trakcie przeziębienia. Cebula charakteryzuje się cudownymi właściwościami we wszystkich dolegliwościach związanych z oddychaniem, w zapaleniu krtani, opłucnej, oskrzeli i węzłów chłonnych, ma działanie wykrztuśne. Ale także cebula zmniejsza poziom cholesterolu, obniża poziom lipidów i ciśnienie krwi.

Berberys

  • Na zakończenie berberys, super źródło witaminy C.

Jeżeli chodzi o zioła i surowce lecznicze, które działają na odporność, to, lista mogła by nie mieć końca.