Czarny orzech skorupa mielona to produkt pochodzący z gatunku drzewa o tej samej nazwie, które rośnie w Ameryce Północnej. Owoce dojrzewają i spadają z drzew orzechów czarnych na przełomie września i października.
Owoce czarnego orzecha zbierane są, gdy zewnętrzna skorupa jest jeszcze zielona co wpływa na zachowanie cennych właściwości. Zielona skorupka zostaje usunięta, a następnie poddana procesowi powolnego suszenia. Podczas suszenia zielona skorupa ciemnieje.
Czarny orzech stosuje się głównie w formie mielonej niedojrzałej łupiny, ale wykorzystuje sie również jego liście, korę i korzeń. Czarny orzech działa korzystnie na nasz organizm. Pomaga pozbyć się pasożytów, grzybów, wirusów i bakterii oraz znacząco zredukować różne nieprzyjemne dolegliwości.
Skład: 100 % czarny orzech (Juglans nigra L.) skorupa mielona.
Propozycja zużycia: stosować np. jako dodatek do kadzidła.