Orzechy nerkowca są najdelikatniejszymi i najbardziej wyrafinowanymi orzechami. Charakteryzują się delikatnym, lekko słodkim smakiem.
Orzechy nerkowca pochodzą z obszarów Ameryki Południowej, ale uprawiane są przede wszystkim w Indiach jak również w Wietnamie, Afryce Środkowej i w Ameryce.
Te popularne orzechy znajdują się w łupince, wyrastającej z owocu nanercza zachodniego. W każdej z nich znajdziemy zaledwie jeden orzech, który musi być wyłuskany ręcznie. W łupinie, poza orzechem, znajduje się również olej (cashew nutshell liquid/oil) który ma bardzo silne działanie żrące. Żeby zneutralizować jego działanie orzechy są prażone na słońcu, albo na blachach nad ogniem. Potem, za pomocą specjalnej gilotynki, orzechy są rozłupywane i ręcznie wydobywane z łupinki.
Co zawierają orzechy nerkowca?
100 gramowa porcja orzechów nerkowca pokrywa dobowe zapotrzebowanie na magnez (w 94%), fosfor (w 85%), cynk (w 72%), mangan (w 92%), miedź (w 244% ). Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Mangan przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Miedź pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Składniki: orzechy nerkowca 100% (całe)
Zalecane dzienne spożycie: garść dziennie wystarczy do zaspokojenia głodu i zapotrzebowania na różne mikroelementy.
Kraj pochodzenia: Wietnam/Mozambik
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: |
100 g |
Wartość energetyczna |
2323 kJ/ 553 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
44 g 8 g |
Węglowodany: - cukry |
30 g 6 g |
Białko |
18 g |
Sól |
0,012 g |