Orzechy brazylijskie są nasionami drzewa orzesznicy wyniosłej, uprawianej w tropikalnych lasach Amazonii. Orzesznica jest drzewem zagrożonym, dziko rosnącym, którego nie można uprawiać i rzadko owocuje. Orzechy brazylijskie są źródłem selenu (100 g dostarcza aż 1917 µg selenu, co odpowiada 3000% dobowego zapotrzebowania na ten pierwiastek). Selen pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Ponad to pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy i układu odpornościowego.
Orzechy brazylijskie są źródłem witaminy B1, magnezu, fosforu, cynku, manganu, miedzi.
Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Mangan przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Miedź pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Wystarczy spożyć 1-2 orzechy dziennie, aby zwiększyć poziom selenu w organizmie.
Skład: orzechy brazylijskie 100%
Kraj pochodzenia: Boliwia
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: |
100 g |
Wartość energetyczna |
2873 kJ/ 659 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
67,1 g 16,13 g |
Węglowodany: - cukry |
11,74 g 2,33 g |
Białko |
14,32 g |
Sól |
0,007 g |