Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: 10.00 zł
Opis produktu
Kopalnia Soli "Kłodawa" jest to największy producent soli w Polsce. Eksploatuje wysadowe złoże soli kamiennych z okresu cechsztyńskiego o wysokim stopniu czystości, o naturalnej barwie białej z odcieniem szarym lub różowym. Wydobywanie soli odbywa się tradycyjnymi metodami górniczymi nie ingerując w przyrodę i jej walory.

Jakie właściwości posiada sól kłodawska?

Sól kłodawska to źródło wielu cennych minerałów i mikroelementów. Wśród nich wydzielają się makroelementy, czyli pierwiastki podstawowe oraz mikroelementy, czyli pierwiastki śladowe. 
  • Makroelementy to: wapń, potas, sód, magnez, chlor, siarka, fosfor.
  • Mikroelementy to: bor, chrom, jog, fluor, kobalt, cynk, miedź, nikiel, selen, wanad, żelazo, molibden. Żelazo występuję w postaci tlenków żelaza i odpowiada za barwę soli.
Sól kłodawska, jako z niewielu soli nie zawiera E536 (żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6) oraz jodku potasu.

Jak używać soli kłodawskiej?

Sól kamienna naturalna to doskonały środek naturalnie konserwujący przetwory. Soli używa się:
  • w przetwórstwie rybnym
  • w garbarstwie
  • w gospodarce hodowlanej
  • w przemyśle chemicznym
  • w zimowym utrzymaniu dróg
  • w rolnictwie, jako nawóz
  • w ciepłownictwie, w procesie zmiękczania wody
  • jako sól lecznicza-kąpielowa

Składniki

NaCl - 97% min, BEZ ANTYZBRYLACZY

Części nierozpuszczalne w wodzie – 1,5% max

Uziarnienie
  • Ziarna powyżej  6,00 mm - 10% max

  • Ziarna powyżej  4,00 mm - 65% min

  • Ziarna poniżej   2,00 mm - 6 % max

Informacje dodatkowe

Sól spożywcza niejodowana nie zawiera alergenów oraz środków spożywczych GMO (genetycznie modyfikowanych). 

Zawartość

1000 g
Opinie Klientów