Opis produktu
Kopalnia Soli "Kłodawa" jest to największy producent soli w Polsce. Eksploatuje wysadowe złoże soli kamiennych z okresu cechsztyńskiego o wysokim stopniu czystości, o naturalnej barwie białej z odcieniem szarym lub różowym. Wydobywanie soli odbywa się tradycyjnymi metodami górniczymi nie ingerując w przyrodę i jej walory.
Jakie właściwości posiada sól kłodawska?
Sól kłodawska to źródło wielu cennych minerałów i mikroelementów. Wśród nich wydzielają się makroelementy, czyli pierwiastki podstawowe oraz mikroelementy, czyli pierwiastki śladowe.
- Makroelementy to: wapń, potas, sód, magnez, chlor, siarka, fosfor.
- Mikroelementy to: bor, chrom, jog, fluor, kobalt, cynk, miedź, nikiel, selen, wanad, żelazo, molibden. Żelazo występuję w postaci tlenków żelaza i odpowiada za barwę soli.
Sól kłodawska, jako z niewielu soli nie zawiera E536 (żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6) oraz jodku potasu.
Jak używać soli kłodawskiej?
Sól kamienna naturalna to doskonały środek naturalnie konserwujący przetwory. Soli używa się:
- w przetwórstwie rybnym
- w garbarstwie
- w gospodarce hodowlanej
- w przemyśle chemicznym
- w zimowym utrzymaniu dróg
- w rolnictwie, jako nawóz
- w ciepłownictwie, w procesie zmiękczania wody
- jako sól lecznicza-kąpielowa
Składniki
NaCl - 97% min, BEZ ANTYZBRYLACZY
Części nierozpuszczalne w wodzie – 1,5% max
Uziarnienie
-
Ziarna powyżej 6,00 mm - 10% max
-
Ziarna powyżej 4,00 mm - 65% min
-
Ziarna poniżej 2,00 mm - 6 % max
Informacje dodatkowe
Sól spożywcza niejodowana nie zawiera alergenów oraz środków spożywczych GMO (genetycznie modyfikowanych).
Zawartość
1000 g
Opinie Klientów