Pieprz kolorowy jest mieszanką różnych ziaren wiecznie zielonego pnącza uprawianego głównie w południowej Azji. Dodawany do potraw poprawia ich smak i aromat.
Pieprz czarny jest niedojrzałym owocem, ma słodko-gorzki smak i jest najostrzejszy ze wszystkich rodzajów pieprzu.
Pieprz biały otrzymywany poprzez moczenie, suszenie i otarcie mięsistej owocni jagód pieprzu czarnego. Ma smak mniej palący i bardziej subtelny niż pieprz czarny.
Pieprz zielony to niedojrzałe owoce pieprzu czarnego, które zostały wysuszone, tak aby nie stracić walorów smakowych i koloru. Jego smak nie jest tak palący, lecz delikatnie słodki, ma wyszukany, odświeżający smak i wyrazisty aromat.
Pieprz czerwony ma smak podobny do czarnego pieprzu, ale jego owoce są bardziej aromatyczne i żywiczne. Mają odświeżający słodko-gorzki smak.
Składniki: pieprz biały, pieprz czarny, pieprz czerwony, pieprz zielony w różnych proporcjach.
Kraj pochodzenia: Polska