Naturalna sól kamienna wzbogacona jodkiem potasu. Nieodzowna w każdej kuchni, przeznaczona do bezpośredniego spożycia. Nie zawiera GMO (środków spożywczych modyfikowanych genetycznie) ani alergenów.
Jod jest jednym z wielu pierwiastków śladowych, niezbędnych dla naszego organizmu. Zapewnienie dostatecznej ilości jodu ma podstawowe znaczenia dla syntezy hormonów tarczycy (trójjodotyroniny i tyroksyny), a także dla zachowania jej prawidłowej czynności i budowy.
w Polsce dostępna jest sól jodowana, która jest doskonałym źródłem jodu, zwłaszcza na terenach ubogich w jod, a takim terenami są na przykład obszary podgórskie i górskie, zwłaszcza, że jodki doskonale wchłaniają się z przewodu pokarmowego.
Jakie właściwości posiada sól kłodawska?
- Makroelementy to: wapń, potas, sód, magnez, chlor, siarka, fosfor.
- Mikroelementy to: bor, chrom, jog, fluor, kobalt, cynk, miedź, nikiel, selen, wanad, żelazo, molibden. Żelazo występuję w postaci tlenków żelaza i odpowiada za barwę soli.
Jak używać soli kłodawskiej?
- w przetwórstwie rybnym
- w garbarstwie
- w gospodarce hodowlanej
- w przemyśle chemicznym
- w zimowym utrzymaniu dróg
- w rolnictwie, jako nawóz
- w ciepłownictwie, w procesie zmiękczania wody
- jako sól lecznicza-kąpielowa
Składniki
- Sortyment „2S”
- Ziarna powyżej 2,00 mm - 1% max
- Ziarna poniżej 0,50 mm - 6% max
Informacje dodatkowe
Zawartość
Cena przesyłki obejmuje 4 kg soli.