Sezam
W kuchni Wschodu z nasiona sezamu wykorzystuje się do ozdabiania pieczywa, ciastek, oraz do wyrobu słodyczy. Pozyskuje się z niego olej sezamowy. W Japonii prażonym sezamem posypuje się dania z ryżu i warzyw, a także dodaje się go do sosów.
Sezam dodaje oryginalnego smaku i aromatu naszym potrawom.
Sezam ma wysoką zawartość białka (prawie tyle co kurze jajo). Jest również źródłem składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza.
Cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Magnez i potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Wapń wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Kraj pochodzenia: Indie/Nigeria
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: |
100 g |
Wartość energetyczna |
2504 kJ/ 598 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
51 g 6,9 g |
Węglowodany: - cukry |
16,3 g 0 g |
Białko |
26,4 g |
Sól |
0,03 g |