Migdał Kalifornijski
Migdałowiec jest rośliną uprawianą w basenie Morza Śródziemnego, a także w Kalifornii. Owoce migdałowca mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako składnik bakalii oraz dodatek do ciast i deserów. Ponadto często przerabiane są na marcepan, a z nasion migdałów tłoczy się bardzo odżywczy olej migdałowy. W kosmetyce olejek migdałowy stosowany jest jako składnik balsamów i kremów.
Migdały są źródłem witaminy E i B2. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Migdały są również źródłem miedzi, manganu, cynku, fosforu, potasu. Miedź pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Mangan wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Skład: surowe migdały 100%
Kraj pochodzenia: USA/Australia/RPA
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartości odżywcze: | w 100 g |
---|---|
Wartości energetyczne | 2759 kJ / 659 kcal |
Tłuszcze w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
67,1 g 16,1 g |
Węglowodany w tym cukry |
11,7 g 2,3 g |
Białko | 14,3 g |
Błonnik | 7,5 g |
Sól | 0,01 g |
Podmiot odpowiedzialny:INFO-FARM Marcelina Pacula-Staś ul. J. Baildona 24/3, 40-115 Katowice