Orzechy laskowe są owocami leszczyny, która uprawiana jest w Europie oraz w Azji. Leszczynę dziko rosnącą możemy spotkać zarówno w lesie, jak i w parku. Orzechy laskowe są jednym z najbardziej popularnych i często spożywanych orzechów ze wszystkich dostępnych na rynku. Najczęściej spotykane są do kupienia luzem, łuskane bądź w łupinie, a także jako składnik mieszanek bakaliowych.
Warto spożywać orzechy laskowe, gdyż zawierają:
- witaminę E (pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym),
- magnez (odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego),
- fosfor (pomaga w utrzymaniu zdrowych kości),
- potas (pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi).
Zastosowanie:
orzechy laskowe mają tak szerokie zastosowanie, że możemy je dodać do sałatek, ciast, deserów, musli, wyrobów czekoladowych (czekolad, batonów czy kremów). Można z nich robić również nalewki lub jeść jako samodzielną przekąskę.
Kraj pochodzenia: Turcja/Hiszpania/Gruzja/Włochy/Azerbejdżan
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: |
100 g |
Wartość energetyczna |
3497 kJ/ 836 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
66,6 g 4,46 g |
Węglowodany: - cukry |
14,3 g 4,34 g |
Błonnik |
9,7 g |
Białko |
13,6 g |
Sól |
0,01 g |