Cynamon cejloński (Cinnamonum vera) jest gatunkiem pochodzącym z Cejlonu. Uprawiany jest w krajach o klimacie tropikalnym, w Afryce, Azji, Ameryce Środkowej i Południowej. Korę cynamonowca pozyskuje się 2-3 razy w roku, następnie zostaje ona poddana obróbce i procesowi czyszczenia. Dzięki tym procesom nabiera ciemnej barwy i zawija się z obu stron.
Jako surowiec kora cynamonowca wykorzystywana jest jako przyprawa. Otrzymywany z niej olejek cynamonowy znajduje zastosowanie w cukiernictwie i przemyśle gorzelniczym.
Zastosowanie cynamonu
Cynamon cejloński może być stosowany jako dodatek do ciast, deserów, kawy oraz jako przyprawa do grzanego piwa lub wina.
Składniki: 100% cynamon cejloński mielony
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Masa netto: 150g
Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: |
100 g |
Wartość energetyczna |
1053 kJ/ 255 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
3,19 g 0,65 g |
Węglowodany: - cukry |
25,55 g 2,17 g |
Błonnik |
54,3 g |
Białko |
3,89 g |
Sól |
0,06 g |