Cynamon to wysuszona kora drzewa z rodziny Lauraceae uprawianego w Azji Południowo-Wschodniej.
Cynamon jest niezwykle aromatyczną przyprawą o bardzo intensywnym zapachu. Posiada słodko-korzenny, lekko piekący smak.
Cechą charakterystyczną dla kory cynamonowca jest możliwość występowania białego nalotu. Biały nalot, który może się pojawić nie oznacza, że produkt jest stary lub spleśniały.
Zastosowanie cynamonu:
Cynamon używa się do przyprawiania potraw słodkich takich jak: zupy owocowe, ciasta, kompoty, kisiele, galaretki, kremy, ciasta, twarogi, budynie. Idealnie komponuje się z pieczonym jabłkiem, ryżem, jagnięciną i grzanym winem.
Szczególnie polecamy poranną kawę lub herbatę z cynamonem
Polecamy Państwu dodać laskę cynamonu do porannej kawy/herbaty, która da nam zastrzyk energii na cały dzień.
Kraj pochodzenia: Indonezja
Masa netto: 40g (5-6 szt. lasek cynamonu waży ok. 40g)
Laski przedział długości: 6 - 8 cm
Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.