Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: 10.00 zł
Producent: AGNEX
Opis produktu

Kurkuma pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji i już w starożytności używana była jako barwnik i przyprawa. Ma postać kłącza podziemnego korzenia podobnego do imbiru. Dostępna jest w postaci jasnożółtego mielonego proszku, dlatego też należy ją przechowywać w hermetycznie zamkniętym opakowaniu z dala od światła.

Zastosowanie kurkumy

Dodawana jest do słodkich potraw nadając im charakterystyczny cierpki smak, stosowana jest również do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz warzyw. Jest składnikiem mieszanki curry, zapewniając jej żółty kolor.

Kurkuma – według literatury kurkuma posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:

  • kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając komórki, przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych,
  • kurkumina działa również jak naturalny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, ale również przeciwwirusowe i przeciwzapalne,
  • korzystnie wpływa na układ nerwowy,
  • obecny w kurkumie tumeron (jeden z olejków eterycznych) przyspiesza procesy naprawcze w mózgu (np. po udarze), związek ten pobudza nerwowe komórki macierzyste do namnażania i różnicowania,
  • spożywanie potraw z dodatkiem kurkumy poprawia zdolności umysłowe, kurkumina pobudza organizm do niszczenia białek winnych choroby Alzheimera,
  • olejki eteryczne zawarte w kłączu kurkumy zapobiegają wzdęciom, odbijaniu, działają wiatropędnie,
  • kurkuma ma działanie przeciwwrzodowe,
  • hamuje wydzielanie soku żołądkowego,
  • wspomaga pracę wątroby,
  • pobudza wydzielanie żółci, niezbędnej do trawienia tłuszczów,
  • wspomaga organizm w niszczeniu wielu chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów,
  • chroni organizm przed zainfekowaniem.
  • pomaga utrzymać serce i układ krążenia w dobrej kondycji.

Skład: kurkuma 100% (może zawierać gluten)

Kraj pochodzenia: Indie

Kurkuma a rozpuszczalność w wodzie

Odnośnie ogólnodostępnych informacji w Internecie, na temat dodawania mąki do kurkumy celem zwiększenia jej objętości i pozostawiania osadu na dnie,  informujemy iż:

kurkumina, główny składnik zawarty w kurkumie,  nie rozpuszcza się wodzie lub rozpuszcza się bardzo słabo. Rozpuszczona w wodzie zawsze pozostawi osad. Natomiast jest rozpuszczalna w alkoholu oraz olejach, m.in. w oliwie z oliwek. Kurkuma jest produktem jednoskładnikowym, nie zawiera żadnych dodatków. Na rynku są dostępne rozpuszczalne w wodzie sole kurkuminy, które pozwalają na jej szersze zastosowanie.

W związku z powyższym nie przyjmujemy reklamacji odnośnie powstałego osadu w wyniku rozpuszczenia kurkumy w wodzie. 

 

Opinie Klientów
Polecamy