HERBATA PU-ERH KWIAT SŁONECZNIKA
Pu-Erh odróżnia od innych herbat duża zawartość flawonoidów, które nadają tej herbacie charakterystyczny ziemisty smak i aromat.
Czerwona herbata, produkowana jest z dokładnie tej samej rośliny, z której wytwarza się herbatę czarną, czyli tą, którą popijamy w naszym kraju najczęściej. To, co te dwie odmiany różni, to stopień fermentacji, któremu są poddawane herbaciane liście: dłużej leżakuje herbata czerwona.
Skład: pu-erh 85%, słonecznik 15%
Sposób zaparzania: łyżeczkę herbaty zalać wodą o temperaturze 95 st.C, parzyć przez około 2-3 minuty. Kolejne parzenia mogą być wydłużane do 4 minut.
Poza tym, czerwonej herbaty nie powinno się słodzić, gdyż cukier ma negatywny wpływ na działanie zawartych w niej substancji czynnych. Jeśli nie odpowiada nam naturalny smak czerwonej herbaty, możemy dodać do niej sok z cytryny, który go wzbogaci.