Tymianek doskonale smakuje z potrawami mięsnymi, ostrymi sosami, ciężkimi zupami (grochowa, fasolowa), rybami, pieczoną kaczką oraz dziczyzną. Można przyprawiać nim wędliny, bigos, mięso mielone, pasztety, sery, salaty, warzywa oraz pizze. Neutralizuje zapach ryb. Dobrze łączy się z czosnkiem, cebulą i pietruszką. Tymianek pomaga w trawieniu tłustych potraw, jest więc przydatnym dodatkiem do dań z baraniny, wieprzowiny, kaczki lub gęsi. Ponadto stosuje się go do produkcji likierów i syropów.
Tymianek – według literatury tymianek posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- wykazuje działanie odkażające i przeciwzapalne,
- pobudza wydzielanie śluzu w drogach oddechowych,
- rozrzedza zalegającą wydzielinę oskrzelową i ułatwia jej odkrztuszanie,
- poprawia trawienie,
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
- zapobiega wzdęciom,
- łagodzi zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Kraj pochodzenia: Polska/Egipt
Skład: tymianek 100%
Masa netto: 20g