Siemię lniane jest źródłem cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka. Magnez zawarty w siemieniu lnianym pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Natomiast cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Żelazo natomiast pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Siemię lniane złote zwane jest często budwigowym. Charakteryzuje się delikatniejszym smakiem niż siemię lniane brązowe
Jak spożywać siemię lniane: Nasiona siemienia lnianego przed spożyciem najczęściej moczy się w wodzie. Nasiona wówczas powiększają swoją objętość i wytwarza się kisiel. Tak przygotowana mikstura jest gotowa do spożycia. Należy pamiętać, że nasz organizm nie trawi dobrze całych, suchych nasion. Śluz otrzymany z namoczonych nasion możemy nakładać na włosy lub moczyć w nim dłonie. Doskonale nawilża i odżywia. Zmielone siemię lniane nie ma praktycznie żadnego smaku, więc możemy dodawać je do wszystkich potraw np. do jogurtów, sałatek, koktajli owocowych i warzywnych. Pamiętajmy, że nasz organizm nie będzie dobrze trawił całych, suchych nasion.
Sposób spożycia: 2-3 łyżeczki dziennie. Na początku można spożywać mniej i później stopniowo zwiększać ilość.
Składniki: nasiona siemienia lnianego 100%
Kraj pochodzenia: Mołdawia/Rosja/Polska (w zależności od dostępnej partii)
Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Ostrzeżenie: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Produkt przeznaczony jest dla dorosłych. Spożywanie produktu jest niewskazane w okresie ciąży i karmienia. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Zróżnicowany sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie stosować po upływie daty minimalnej trwałości.
Masa netto: 500g
Producent: Laboratorium Biooil S.C., ul. Dekoracyjna 3, 65-155 Zielona Góra