Siemię lniane złote jest źródłem cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka. Magnez zawarty w siemieniu lnianym pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Natomiast cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Żelazo natomiast pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Siemię lniane złote zwane jest często budwigowym. Charakteryzuje się delikatniejszym smakiem niż siemię lniane brązowe.
Siemię lniane – według literatury nasiona siemienia posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- jest środkiem o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy,
- posiada właściwości lekko przeczyszczające,
- upośledza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym,
- wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwzapalne,
- ponadto wykazano, że poprawia nastrój.
W sklepach można kupić siemię lniane całe i zmielone. Najlepiej jest samodzielne mielić nasiona tuż przed spożyciem. Zmielone wcześniej nasiona szybko się utleniają i tracą wartości odżywcze.
Dawkowanie:
2-3 łyżeczki dziennie. Na początku można spożywać mniej i później stopniowo zwiększać ilość.
Jak spożywać siemię lniane?
Nasiona siemienia lnianego przed spożyciem najczęściej moczy się w wodzie. Nasiona wówczas powiększają swoją objętość i wytwarza się kisiel. Tak przygotowana mikstura jest gotowa do spożycia. Należy pamiętać, że nasz organizm nie trawi dobrze całych, suchych nasion.
Śluz otrzymany z namoczonych nasion możemy nakładać na włosy lub moczyć w nim dłonie. Doskonale nawilża i odżywia.
Zmielone siemię lniane nie ma praktycznie żadnego smaku, więc możemy dodawać je do wszystkich potraw np. do jogurtów, sałatek, koktajli owocowych i warzywnych. Pamiętajmy, że nasz organizm nie będzie dobrze trawił całych, suchych nasion.
Kraj pochodzenia: Mołdawia/Rosja/Polska (w zależności od dostępnej partii)
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: |
100 g |
Wartość energetyczna |
2113 kJ/ 507 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
31 g 2,4 g |
Węglowodany: - cukry |
30 g 0,3 g |
Błonnik |
3,9 g |
Białko |
25 g |
Sól |
0,2 g |