Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: 10.00 zł
Producent: AGNEX
Opis produktu

Siemię lniane, czyli nasiona lnu są źródłem cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka. 

Magnez zawarty w siemieniu lnianym pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Natomiast cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Żelazo natomiast pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. 

Siemię lniane – według literatury nasiona siemienia posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • jest środkiem o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy,
  • posiada właściwości lekko przeczyszczające,
  • upośledza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym,
  • wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwzapalne,
  • ponadto wykazano, że poprawia nastrój.

W sklepach można kupić siemię lniane całe i zmielone. Najlepiej jest samodzielne mielić nasiona tuż przed spożyciem. Zmielone wcześniej nasiona szybko się utleniają i tracą wartości odżywcze.

 Dawkowanie:

 2-3 łyżeczki dziennie. Na początku można spożywać mniej i później stopniowo zwiększać ilość. 

Jak spożywać siemię lniane?

Nasiona siemienia lnianego przed spożyciem najczęściej  moczy się w wodzie. Nasiona wówczas powiększają swoją objętość i wytwarza się kisiel. Tak przygotowana mikstura jest gotowa do spożycia. Należy pamiętać, że nasz organizm nie trawi dobrze całych, suchych nasion.

Śluz otrzymany z namoczonych nasion możemy nakładać na włosy lub moczyć w nim dłonie. Doskonale nawilża i odżywia.

Zmielone siemię lniane nie ma praktycznie żadnego smaku, więc możemy dodawać je do wszystkich potraw np. do jogurtów, sałatek, koktajli owocowych i warzywnych. Pamiętajmy, że nasz organizm nie będzie dobrze trawił całych, suchych nasion.

 Kraj pochodzenia: Ukraina/Rosja/Kazachstan (w zależności od dostępnej partii)

 siemię lniane ziarno

 

Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:

Wartość odżywcza:

100 g

Wartość energetyczna

2213 kJ/ 507 kcal

Tłuszcz:

- kwasy tłuszczowe nasycone

31 g

2,4 g

Węglowodany:

- cukry

30 g

0,9 g

Błonnik

3,9 g

Białko

25 g

Sól

0,2 g

Opinie Klientów