Kultury bakterii zawarte w fiolkach Acidolakt Vivo umożliwiają przygotowanie jogurtu probiotycznego (inaczej mówiąc mleka acidofilnego), o dużym stężeniu kwasu mlekowego. Jedna fiolka służy do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka.
Bakterie acidofilne - co warto wiedzieć?
Zakwaska Acidolakt ukwasza jogurt probiotyczny bogaty w szczepy z rodziny lactobacillus acidophilus, które dobrze aklimatyzuje się w jelitach. Jogurt uzyskany dzięki działaniu tych kultur znany jest również jako mleko acidofilne. Ze względu na swoje właściwości szczep ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych stosowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia przyjmowania leków. Zawarte w produkcie bakterie mają zdolność przeciwdziałania niekorzystnym bakteriom gnilnym oraz patogennym poprzez tworzenie dla nich niesprzyjającego środowiska. Mleko acidofilne może być stosowane wraz z lekami oraz produktami spożywczymi.
Dla dzieci i dorosłych
Od wielu lat Acidolact (mleko acidofilne) jest wykorzystywany jako pożywienie dla dzieci już od 1 roku życia. Domowo uzyskany jogurt np. z Zakwaski Acidolakt zawiera świeżą florę bakteryjną o wysokiej aktywności. Dodatkowym atutem takiego jogurtu jest brak jakichkolwiek zbędnych substancji takich jak: mleko w proszku, zagęstniki, barwniki, cukier.
Ciekawostka - stosowanie miejscowe
Przy bakteryjnych i grzybiczych zakażeniach skóry lub błon śluzowych można stosować ukwaszone produkty mleczne takie jak Acidolact w formie okładu. Na dotknięte chorobą miejsca nanosi się ukwaszony produkt mleczny i pozostawia na 5-15 minut. Okład można zrobić z użyciem gazika, bandażu lub waty. Miejsce po okładzie należy umyć zimną wodą bez mydła. Zamiast ukwaszonego mleka można użyć Zakwaskę z buteleczki, którą rozpuszcza się w niewielkiej ilości wody o temperaturze pokojowej (wcześniej przegotowanej).
Acidolakt polecany jest dla:
- osób chcących wprowadzić do diety florę bakteryjną lactobacillus acidophilus,
- osób w trakcie leczenia chorób,
- dla dzieci od 1 roku życia,
- dla młodzieży, dorosłych i seniorów
- do diety codziennej
Składniki: maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis (2 szczepy).
masa netto: 1 fiolki = 0,5 g.
Ilość bakterii w 1g:
Bakterie kwasu mlekowego ok. 5 mld