Ostropest plamisty jest rośliną uprawianą na potrzeby przemysłu farmakologicznego, a także jako roślina ozdobna. Sylimaryna zawarta w nasionach ostropestu jest składnikiem wielu leków na regenerację wątroby.
Ostropest uprawiany jest w gospodarstwach, w których nie używa się nawozów ani środków ochrony roślin.
PRODUKT Z POLSKI, WYSOKA JAKOŚĆ!
Składniki: Ostropest plamisty ziarno 100%.
Można go spotkać na całym świecie, uprawiany, ale również rosnący dziko. Jest jednym z najlepszych środków detoksykacji organizmu. Możemy dodawać go do różnego rodzaju potraw, ponieważ nie ma konkretnego smaku. Proponujemy wykorzystanie go do przyrządzenia naparu z ostropestu lub w postaci zmielonej, dodany do musli, sałatki albo jogurtu. Zawiera sylimarynę.
Jak spożywać ostropest plamisty?
Najlepiej jest kupić całe nasiona ostropestu, a następnie je zmielić w młynku do kawy. Nie należy mielić zbyt dużej ilości, ponieważ zmielony ostropest po jakimś czasie traci swoje właściwości. Nadmiar należy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu np. w słoiczku.
Zalecana porcja do spożycia: 1 płaska łyżeczka dziennie.
Zmielonym ostropestem możemy posypywać potrawy, ponieważ nie ma on określonego smaku. Możemy go spożyć popijając wodą. Nasiona ostropestu można jeść również w całości.
Z ostropestu można robić również nalewki
Przepis na nalewkę:
Nasiona ostropestu (100g) należy zmielić najlepiej w młynku do kawy. Następnie wsypać do butelki i wlać 0,5l spirytusu 70%. Trzymać w ciepłym i ciemnym miejscu przez 14 dni. Po tym czasie przefiltrować i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Nalewkę należy przyjmować 3 razy dziennie po 15 kropli dodanych do odrobiny wody.
Kraj pochodzenia: Polska