Wrotycz kwiat
Wrotycz to pospolicie rosnące w Polsce i innych krajach Europy ziele z rodziny astrowatych o żółtopomarańczowych kwiatostanach tworzących charakterystyczny spłaszczony koszyczek, które znane jest ze swoich przeciwpasożytniczych i leczniczych właściwości. Stosowany jest do zwalczania kleszczy, komarów oraz innych owadów. W medycynie ludowej doceniano wrotycz za bogaty skład w wiele drogocennych substancji.
Wykorzystywano go jako środek:
- odstraszający insekty i likwidujący robaki,
- przeciwbakteryjny,
- przeciwwirusowy,
- przeciwgrzybiczy,
- przeciwzapalnie,
- silnie odkażający,
- przeciwbólowy,
- uspokajający,
- przeciwalergiczny,
- rozkurczowy,
- żółciopędny,
- odtruwający,
- regulujący przemianę materii.
Sposób przygotowania: 1 łyżkę (ok 1,5g) kwiatu wrotyczu zalać 1 szklanką (ok. 200ml) gorącej wody, zaparzać pod przykryciem 30 minut, przecedzić.
Zalecana do spożycia dzienna porcja: Około 1,5g (łyżka) produktu raz dziennie. Najlepsze efekty przynosi systematyczne spożywanie produktu.
Ostrzeżenie: nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej. Nie stosować w przypadku uczulenia na składnik preparatu. Ważne jest stosowanie zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz prowadzenie zdrowego trybu życia. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Przedawkowanie naparów z wrotycza objawia się nudnościami, wymiotami, odbijaniem, biegunką, zaczerwienieniami twarzy, kichaniem, zawrotami głowy, wzdęciami, poceniem się (lejący się pot), często-moczem i charakterystycznym biciem serca. Nie podawać kobietom ciężarnym i kobietom karmiącym (laktacja). Wrotycz powoduje poronienia. Składniki czynne wrotyczu przechodzą do mleka.
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią.
Skład: wrotycz kwiat 100%
Kraj pochodzenia: Polska