Ocet jabłkowy 5% BIO
Ocet jabłkowy ekologiczny.
Jeśli zależy nam na maksymalnym wykorzystaniu prozdrowotnych właściwości octu jabłkowego, wybierajmy wyłącznie jego wersję ekologiczną. Niepryskane jabłka, zalane wodą z cukrem, dadzą w procesie fermentacji bursztynowy płyn bogaty w witaminy z grupy B, biotyny, kwas foliowy i witaminę C, a także fosfor, sód, potas, magnez i żelazo. Ocet jabłkowy ma działanie antyseptyczne i antybakteryjne. Spożywany przed lub w trakcie posiłku, ogranicza wchłanianie węglowodanów, a więc pomaga zbić i utrzymać niski poziom cukru we krwi. Ułatwia walkę z chorobą refluksową i hamuje apetyt, kiedy jesteśmy na diecie. W wersji BIO, ECO czy ORGANIC powinien znaleźć się w każdej kuchni albo apteczce.
Ocet jabłkowy służy do zakwaszania potraw i surówek. Jest także wykorzystywany na wiele dolegliwości. Ten bursztynowy płyn to bogate źródło potasu. Zawiera także witaminę E, która działa przeciwnowotworowo i spowalnia procesy starzenia organizmu.
Ocet jabłkowy wspomaga usuwanie z organizmu toksyn, służy zachowaniu smukłej sylwetki. Anglicy nadali mu miano „eliksiru życia”. Ze względu na obecność pektyny przyspiesza wydzielanie soków żołądkowych i usprawnia trawienie. Zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu. Przywraca równowagę kwasowo- zasadową w organizmie, służy jego odkwaszaniu.
Doskonale sprawdza się przy niewielkich i niegroźnych oparzeniach. Ważne jest, aby mocno namoczoną w occie jabłkowym watę przyłożyć na poparzone miejsce natychmiast po schłodzeniu zimną wodą. Opatrunek przytrzymać ok. 10 minut.
Składniki: ocet z jabłek ekologiczny 5% (surowce pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych)
Kwasowość: 5%
Ocet jabłkowy: powstaje dzięki naturalnej fermentacji dorodnych i soczystych jabłek. Oparta na wieloletnim doświadczeniu metoda produkcji octu pozwala na utrzymanie niepowtarzalnego, owocowego aromatu i smaku.
Ocet jabłkowy idealnie nadaje się do:
- sałat i surówek,
- marynat i zup,
- galaret.
Obecność jabłek w składzie może powodować występowanie naturalnego osadu. Jest to zjawisko typowe dla ekologicznego octu jabłkowego.
Ocet został wyprodukowany z jabłek pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Opakowanie: butelka szklana o pojemności: 250 ml
Zabezpieczyć przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.