Figi są owocami, a dokładniej owocostanami figowca pospolitego uprawianego głównie w basenie Morza Śródziemnego. Z jego uprawą można się również spotkać na pozostałych kontynentach. W Polsce figi występują w postaci suszonych owoców, które są źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Są źródłem wapnia i magnezu. Mogą być spożywane jako przekąska lub stanowić dodatek do ciast i deserów.
Składniki: 100% figi suszone.
Przeciwwskazania: nie poleca się spożywanie fig dla osób chorych na cukrzycę lub będących na diecie niskosodowej.
Kraj pochodzenia: Turcja
Scukrzenie się fig jest procesem naturalnym i nie świadczy o ich zepsuciu.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
- wartość energetyczna - 1147 kJ/274 kcal;
- tłuszcz - 0,4 g:
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g;
- węglowodany - 55,3 g:
- w tym cukry - 43,4 g;
- błonnik - 6,07 g;
- białko - 4,3 g;
- sól - 0,2 g.