Aromatyczny produkt pszczeli świetny w walce z wirusami. Propolis to pachnąca substancja składająca się z żywicy, wosków, olejków eterycznych (to im zawdzięcza swój piękny zapach) pyłku kwiatowego i wydzielin pszczelich. Samo dobro zamknięte w słoiczku.
Właściwości propolisu:
- ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne,
- wykorzystywany jako naturalny antybiotyk,
- do stosowania zewnętrznego (można smarować się niewielkimi ilościami np. roztworu),
- idealny do przygotowania leczniczej nalewki propolisowej lub maści z propolisem,
- ma właściwości aromaterapeutyczne - jego wyjątkowy zapach poprawia nastrój,
- nalewka z propolisu używana jest w dolegliwościach żołądkowych (m.in. grypa żołądkowa), w bólach gardła (można gardło smarować patyczkiem nasączonym nalewką), zewnętrznie na rany.
Kilka wskazówek użytkowania propolisu:
- propolis, jak każdy naturalny produkt pszczeli może wywoływać reakcje alergiczne. Przed zastosowaniem (doustnym, na skórę) radzimy spróbować małej ilości propolisu, aby wykluczyć uczulenie
- w celu ułatwienia wyjęcia propolisu ze słoiczka, nie jest on wypełniany do pełna. W słoiczku znajduje się 50 g propolisu
- w przypadku chęci zmielenia propolisu, należy go wcześniej zmrozić i mielić zmrożony (ciepły propolis klei się)
- propolis mocno brudzi, więc najlepiej używać kieliszka/łyżeczki, którą można zniszczyć.