100% olej słonecznikowy powstał ze starannie wyselekcjonowanych nasion słonecznika. Dzięki tradycyjnemu i całkowicie naturalnemu procesowi tłoczenia na zimno zachowuje pełne właściwości biologiczne i odżywcze. Olej słonecznikowy jest doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT.
Ma delikatny smak i zapach. W kuchni może być stosowany do sałatek i surówek, można go także dodawać do przestudzonych zup czy sosów. Jest znakomity jako baza do tworzenia olejów smakowych. W kosmetyce znakomicie zmiękcza naskórek, nawilżę i rozjaśnia skórę. Doceniają go panie dbające o paznokcie, ponieważ pomaga zwalczyć białe plamki na płytkach. Można go stosować w pielęgnacyjnych i regeneracyjnych zabiegach fryzjerskich: po zastosowaniu domowych kompresów z użyciem oleju słonecznikowego włosy są piękne, błyszczące, gładkie i nawilżone.
Przechowywanie:
Olej słonecznikowy należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Sposób spożycia:
Olej słonecznikowy powinien być spożywany na zimno. Można go stosować jako dodatek do sałatek, surówek, sosów i olejów smakowych.