Nasz olej z pestek dyni tłoczony na zimno pozyskujemy ze starannie wyselekcjonowanych, nieprażonych pestek dyni polskiego pochodzenia. Stali i zaufani dostawcy surowca, regularne badania przeprowadzane w akredytowanych laboratoriach zewnętrznych oraz dbałość o najwyższą jakość oleju sprawiają, że grono wielbicieli tego produktu nieustannie wzrasta. Olej dyniowy Ol’Vita ceniony jest za wysoką jakość, wyjątkowy lekko orzechowy smak oraz zawarte w nim wartości odżywcze.
Pierwszy etap to wybór najlepszej jakości pestek (nasion) dyni. Muszą one spełniać szereg wymogów jakościowych, co potwierdzamy badaniami laboratoryjnymi. Tak wyselekcjonowane pestki kierujemy do tłoczenia mechanicznego z użyciem nowoczesnych pras, zapewniających pełną kontrolę parametrów technicznych, w tym temperaturę tłoczenia oleju (35-40 °C). W przeciwieństwie do wielu producentów, świadomie pomijamy proces prażenia pestek dyni przed tłoczeniem, a wszystko po to, aby pozyskany olej z dyni zachował w pełni wartościowe kwasy nienasycone i witaminę E.
Olej z pestek dyni – skład i właściwości
Olej z pestek dyni zimno tłoczony, nieoczyszczony jest produktem, który warto wprowadzić do codziennej diety. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych (81 g/100 g) oraz obecnością naturalnie występującej w oleju witaminy E (46,9 mg/100 g). Warto wiedzieć, że zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA (kwasu linolowego) dziennie. Warto pamiętać o tym, że utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej dyniowy zawiera niewielkie ilości kwasów omega-3 (ALA) dlatego warto zadbać o połączenie go w codziennej diecie z olejem lnianym do diety dr Budwig, kiełkami rzeżuchy czy lnianki. Doskonale sprawdzi się w daniach, których składnikiem są ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 jak np. łosoś, śledź czy pstrąg.
Składniki: olej z pestek dyni 100%
Sposób użycia: Olej z pestek dyni tłoczony na zimno jako kosmetyk: Witamina E stanowi silny antyoksydant, który chroni nasz organizm przed skutkami działania wolnych rodników – spowalniając procesy starzenia. Olej z pestek dyni jest powszechnie stosowany w celu nawilżenia i ujędrniania skóry, niwelując podrażnienia – wymaga to jednak oceny bezpieczeństwa kosmetyku.
Olej z dyni w kuchni: Oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych podatne są na utlenianie w wyniku czego, powstają szkodliwe dla naszego organizmu związki. Wysoka temperatura to jeden z czynników znacząco przyspieszających proces utleniania tłuszczu.
Czy zatem olej z pestek dyni nadaje się do smażenia?
Absolutnie nie. Olej z pestek dyni stosujemy tylko i wyłącznie na zimno. Oznacza to, że możemy stosować go do przygotowania wszelkich sałatek, surówek, chłodników, maczania chleba czy przestudzonych potraw takich jak: makarony, kasze jajka na twardo oraz deserów. W przypadku lodów waniliowych olej z pestek z dyni zasługuje na miano kropki nad „i”
Masa netto: 250ml
Warunki przechowywania: Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Ostrzeżenia: Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Zróżnicowany sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie stosować po upływie daty minimalnej trwałości.
Producent: Laboratorium Biooil S.C., ul. Dekoracyjna 3, 65-155 Zielona Góra