Len mielony – mielone nasiona lnu
Len mielony mielone nasiona lnu uzyskane w procesie odtłuszczenia Len mielony uzyskany w procesie odtłuszczenia jest doskonałym składnikiem codziennej zbilansowanej diety. Nasiona lnu zwyczajnego wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, wspierają prawidłową perystaltykę jelit, a także ułatwiają prawidłowe wypróżnianie. Ponadto nasiona lnu naturalnie nie zawierają glutenu. Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego i tłuszczów nienasyconych oraz niska zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Propozycja przygotowania:
1 łyżeczkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki ciepłej wody. Odczekać kilka minut często mieszając. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów lub miodu. Len mielony jest doskonałym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów oraz płatków śniadaniowych.
Składniki:
mielone nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum) uzyskane w procesie odtłuszczania.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna (energia) 1408 kJ/338 kcal |
Węglowodany, w tym:………………....…11 g |
Tłuszcz, w tym:……………………….……..…10 g |
Cukry…………………..…………......…..2,0g |
kwasy tłuszczowe nasycone…………………1,0 g |
Błonnik……………………………………30 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone………..1,7 g |
Białko……………………………………..35 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone….….....7,2 g |
Sól………………………………………0,17 g |
Przechowywanie: przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu.
Masa netto: 200g