Miód Gryczany
Charakteryzuje się ostrym specyficznym smakiem i aromatem gryki. Zawiera dużo fruktozy. Kolor ciemny, aż do brunatnego. Zmienia barwę na ciemnobrunatną, prawie czarną. Krystalizuje, tworząc grube, twarde kryształy, osadzające się na dnie. Po krystalizacji przyjmuje najczęściej barwę brązową.
WŁAŚCIWOŚCI
Posiada duże walory odżywcze. Zalecany jest w diecie anty-nowotworowej. Stosowany jest w leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym. Także w chorobach wątroby i osłabieniu wzroku, słuchu i pamięci. Działa wspomagająco na pracę mięśnia sercowego. Jest także zalecany przy niedoborze magnezu, żelaza, witaminy C i białka. W swoim składzie posiada bardzo dużą ilość żelaza i innych pierwiastków pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Żelazo zawarte w miodzie gryczanym jest w pełni przyswajalne w przeciwieństwie do żelaza zawartego na przykład w mięsie czy warzywach. Tak dobra przyswajalność jest zależna od obecności innych składników zawartych w miodzie. Bardzo miodu gryczanego znany jest już człowiekowi od wieków.
Jeżeli masz wątpliwości przed zakupem zdradzę Ci cechy, niby banalne, ale szalenie skuteczne, w tym jak rozpoznać PRAWDZIWY miód Gryczany:
- kolor ma być ciemny i nie prześwitujący przez słoik na zdjęciu nie powinno prześwitywać światło, była by to w zasadzie najważniejsza zasada, którą mógłbym się kierować, innych parametrów na podstawie zdjęć nie jesteś w stanie sprawdzić !
Miód gryczany zawiera zwykle większą ilość wody, dlatego normy ustalają górną granicę zawartości wody na 23%. Miód gryczany rozpoczyna krystalizację od wielu zarodników równocześnie tworząc masę składającą się z wielu ziaren kryształu (krupiec). Czasami po skrystalizowaniu miodu na jego powierzchni tworzy się warstwa miodu rzadkiego nie skrystalizowanego, dokładnie oddzielona od części skrystalizowanej. Robi się tak tylko wtedy gdy miód zawiera zbyt dużą ilość wody, lub, jeżeli miód krystalizuje w wysokich temperaturach. Właśnie, dlatego ważne jest, aby miód przechowywać w temp.4-10 stopni C. Pszczelarze z reguły dbają o to, aby miód odstał się w odstojnikach i ta rzadsza frakcja zbierana jest z jego powierzchni i przekazywana na powrót pszczołom np. na zimowe uzupełnienie zapasów.
Miód gryczany po skrystalizowaniu ma barwę jaśniejszą od patoki i konsystencję krupkowatą. W skrystalizowanym miodzie gryczanym w szklanych słoikach często pojawiają się w górnej części słoika na powierzchni miodu i w pobliżu szklanej ścianki-powietrzne pęcherzyki zlewające się w duże powierzchnie. Dzieje się tak z dwóch powodów; miód w czasie krystalizacji zmniejsza swoją objętość i kurczenie się go powoduje odstawanie od ścianki słoika. Czasami ślady powietrzne w górnej części słoika są efektem obecności drożdżaków w miodzie. Te odbarwienia nie są oznaką żadnych nieprawidłowości – ich obecność nie ma nic wspólnego z jakością miodu. Ze względu na dużą zawartość substancji lotnych, pochodnych olejków eterycznych, dużą ilość soli mineralnych oraz inhibin, rutyny, enzymów, hormonów i innych substancji o właściwościach odżywczych i leczniczych, miód ten zakwalifikowany jest obok miodu spadziowego do najbardziej wartościowych.