Miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych miodów nektarowych w Polsce. Określany jest mianem miodu tysiąca kwiatów. Cechuje go delikatny i łagodny smak.
Miód wielokwiatowy - zbierany z różnych ziół i roślin uprawnych. Najczęściej jest koloru jasnożółtego, o zapachu zależnym od zebranego nektaru. szybko krystalizuje już w tydzień po miodobraniu. Stosowany przeciw anemii i przeciwalergiczny.
Zastosowanie -polecany dla dzieci, przewlekłe stany zapalne gardła, przeziębienia i stany gorączkowe, choroby serca, regulacja ciśnienia mięśnia sercowego, alergie, katar sienny, ogólnoleczniczy.
Właściwości miodu wielokwiatowego:
– pozytywnie wpływa na układ krążenia, a zwłaszcza pracę serca,
– wzmacnia układ odpornościowy,
– stosuje się go jako naturalny antybiotyk, hamujący rozwój niepożądanych bakterii,
– ma zbawienny wpływ na psychikę – pomaga się odprężyć, rozluźnić i ukoić skołatane nerwy.
Naturalny miód ulega krystalizacji, która jest procesem świadczącym o wysokiej jakości miodu.
Miód należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposoby i dawkowanie - Najczęściej w przypadkach chorób serca i naczyń przyjmuje się 1-2 łyżki stołowe miodu 3 razy dziennie, po rozpuszczeniu w 1/2 szklanki ciepłej wody. Zakładając, że 1 łyżka miodu waży średnio 20 g, odpowiada to 60-120 g dziennie. Najlepiej jest przyjmować miód na godzinę przed lub godzinę po posiłku. Czas trwania leczenia wynosi przeciętnie 6 tygodni.