Miód mniszkowy
Działa antyseptycznie i uspokajająco, stosowany w leczeniu chorób układu oddechowego, wskazany przy zapaleniu płuc i oskrzeli. Usuwa kaszel, stosowany przy przeziębieniach, grypie, stanach zapalnych błon śluzowych. Ma kolor żółty lub zielonkawożółty. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny. Ostry w smaku z lekką goryczką.
Mniszek lekarski lub mniszek pospolity to powszechnie występujący chwast, który od dawna znany jest w medycynie ludowej i wykorzystywany do zapobiegania różnym dolegliwościom. Potocznie nazywany dmuchawcem i (błędnie) mleczem. Doskonale nadaje się na syrop lub miód, o delikatnej, złocistej barwie i doskonałym smaku. Mniszek wykazuje szereg cennych dla naszego zdrowia właściwości, dlatego warto znać możliwości tej z pozoru skromnej rośliny. Mniszek działa przeciwcukrzycowo, moczopędnie, pomaga w dolegliwościach skórnych, żołądkowych, poprawia odporność, a jego zwolennicy dowodzą nawet, że wykazuje pewne działanie antynowotworowe.
Masa netto: 650g