Należą do nich m.in. związki polisacharydowe, np. alfa- i betaglukany, kumaryna i alkaloidy. Na szczególną uwagę zasługują komponenty steroidowe, które przypominają ludzkie hormony, w tym płciowe, wśród których można wyróżnić, np. kwas ganoderowy. Poza tym grzyby reishi zawierają witaminy i minerały, takie jak mangan, miedź, magnez, cynk, german oraz witaminy z grupy B i 17 aminokwasów. Właściwości tych wszystkich substancji powodują, że grzyb działa prozdrowotnie na ludzki organizm.
Wspomaganie układu odpornościowego: Reishi zawierają w składzie beta-glukan, który zwiększa ilość limfocytów T i makrofagów, a to przekłada się na poprawienie odporności organizmu. Dzięki temu warto spożywać grzyby reishi podczas okresu jesienno-zimowego, ale również w trakcie chemioterapii, kiedy organizm jest mocno osłabiony. Warto także poznać inne sposoby na wzmocnienie organizmu.
Regulacja poziomu krwi: Ekstrakt z grzybów reishi obniża poziom glukozy we krwi, dzięki czemu może hamować enzym używany przez wątrobę do wytwarzania glukozy. Mogą także zapobiegać albo hamować postęp cukrzycowych powikłań nerkowych.
Profilaktyka chorób krążenia: Ze względu na zawartość triterpenidów, grzyby reishi obniżają ciśnienie tętnicze, ale także wykazują działanie przeciwagregacyjnie, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Dzięki temu reishi są skutecznym środkiem w profilaktyce schorzeń układu krążenia.
Korzystny wpływ na łagodzenie alergii: Triterpenoidy wykazują także działanie przeciwhistaminowe. Blokują związki, które są mediatorami stanu zapalnego, przez co obniżają nasilenie alergii. To wpływa na wyciszenie nadreaktywnego systemu odpornościowego, co może wpływać zbawiennie na osoby z alergiami oraz chorobami autoimmunologicznymi. Grzyby reishi mogą okazać się zatem skuteczną alternatywą dla leków antyalergicznych.
Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe: Polisacharydy, które obecne są w grzybie, wspierają układ immunologiczny w walce z wirusem Epsteina-Barra, który odpowiada za mononukleozę. Ponadto zawarte w nim kwasy ganoderowe, które wchodzą w skład Ganodermy, działają przeciwko wirusowi HIV, znacząco zmniejszając jego replikację.
Promowanie długowieczności: Spożywanie grzybów reishi poprawiać może zarówno jakość, jak i długość życia. Przez działanie modulujące oraz stymulujące funkcje układu odpornościowego, organizm staje się bardziej odporny na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych.
Inne właściwości grzybów reishi:
- łagodzenie objawów astmy oskrzelowej,
- skutecznie wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli,
- wspomaganie walki z cukrzycą,
- wspomaganie walki z chorobami neurodegeneracyjnymi,
- ułatwianie zasypiania,
- działanie antyoksydacyjne poprzez redukcję nadmiaru wolnych rodników.
Sładniki: Ekstrakt z grzybów Reishi (Ganoderma lucidum) (ekstrahent 90% alkoholu bio).
Sposób użycia: Dwa razy dziennie po 12 kropli.
Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Ostrzeżenie: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Produkt przeznaczony jest dla dorosłych. Spożywanie produktu jest niewskazane w okresie ciąży i karmienia. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Zróżnicowany sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie stosować po upływie daty minimalnej trwałości.
Masa netto: 50ml
Producent: P.H. Royal Sp z o.o. Wolska 84/86, 01-141 Warszawa