Płatki owsiane pełnoziarniste
To doskonała propozycja na smaczną i pożywną owsiankę na pierwsze lub drugie śniadanie. Są lekkostrawne oraz zawierają cenne dla organizmu witaminy i minerały. Z płatków można przygotować domowe musli wzbogacając je suszonymi owocami i orzechami.
Sposób przygotowania:
Na gorąco
Zagotować 250 ml wody lub mleka, dodać 50 g płatków. Gotować 10 minut, często mieszając.
Na ciepło
50 g płatków owsianych zlać wrzątkiem lub gorącym mlekiem. Zaczekać do ostygnięcia.
Na zimno
50 g płatków owsianych zalać zimnym mlekiem lub wodą, odstawić na noc do lodówki. Rano dodać ulubione dodatki.
Kraj pochodzenia: Polska
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1450 kj/ 340 kcal
Tłuszcz: 6,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1 g
Węglowodany: 58 g
w tym cukry: 1 g
Błonnik: 9 g
Białko: 13 g
Sól: 0,02 g