Błonnik naturalnie witalny 200g
Łupina babki jajowatej: Pochodzi głównie z południowo-zachodniej Azji i z północnej Afryki. W Indiach stosowana jest od ponad dwóch tysięcy lat. Łupina babki jajowatej jest bogatym źródłem rozpuszczalnego, śluzowatego błonnika pokarmowego, dzięki czemu skutecznie wspomaga metabolizm i pracę jelit. W przypadku zaparć zmiękcza konsystencję treści jelitowej, zwiększa jej objętość, co poprawia perystaltykę jelit i ułatwia oraz przyspiesza wypróżnianie.
Posiada ona zdolność absorpcji toksyn w przewodzie pokarmowym, poprawia trawienie, wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach, oczyszcza je oraz łagodzi objawy biegunki. Jednocześnie wspomaga ona odchudzanie zmniejszając uczucie głodu, co korzystnie wpływa na zmniejszenie apetytu. Podana trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku w znacznym stopniu zwiększa uczucie nasycenia. Regularne spożywanie łupiny babki jajowatej łagodnie obniża poposiłkowy wzrost poziomu glukozy oraz cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Nasiono i łupina babki jajowatej są również stosowane jako lek osłaniający (np. w chorobie wrzodowej).
Pomaga ona utrzymać dobrą kondycję organizmu i poprawia wygląd cery.
Babka płesznik: Babka płesznik jest naturalnym źródłem błonnika stąd znalazła ona powszechne zastosowanie jako środek regulujący wypróżnianie. Przez wzgląd na zwiększanie lepkości treści jelitowej stosuje się ją w biegunkach, ponieważ normalizuje czas przejścia mas kałowych przez jelita i tym samym częstość defekacji. Wykorzystywane jest ona także w leczeniu okresowych zaparć oraz gdy łatwe wypróżnianie jest szczególnie wskazane, np. przy hemoroidach (guzkach krwawniczych odbytu), w okresie ciąży. Jako środek śluzowy i przeciwzapalny babkę płesznik podaje się dla osłony w przebiegu choroby wrzodowej, w leczeniu podrażnień przewodu pokarmowego oraz w zespole jelita drażliwego. Wskazane jest także przyjmowanie jej podczas przeprowadzania kuracji odchudzających, ponieważ ogranicza ona wchłanianie tłuszczu, zmniejsza uczucie głodu oraz wpływa na przemianę materii.
Stosuje się ją:
- chorobach przewodu pokarmowego (zaparcia, biegunki, hemoroidy, wrzody żołądka, zespół jelita drażliwego, itp.);
- w celu obniżenia poziomu cholesterolu LDL;
- w celu regulacji poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2;
- zewnętrznie w stanach zapalnych, atopowym zapaleniu skóry, suchości skóry, trądziku różowatym i łuszczycy.
Składniki: babka płesznik 80%, babka jajowata 20%
Sposób użycia: Produkt gotowy do spożycia po uprzednim przygotowaniu: 2-3 łyżeczki babki zalać szklanką soku lub wody, odstawić na ok. 20 minut, następnie wypić. Należy przyjmować 2 razy dziennie: rano i wieczorem. Podczas spożywania produktu, należy pić duże ilości wody, co najmniej 2l płynów dziennie.
Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Ostrzeżenie: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Produkt przeznaczony jest dla dorosłych. Spożywanie produktu jest niewskazane w okresie ciąży i karmienia. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Zróżnicowany sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie stosować po upływie daty minimalnej trwałości.
Masa netto: 200g
Producent: Laboratorium BIOOIL S.C. ul. Dekoracyjna 3 65-155 Zielona Góra