Nasiona czarnuszki
Nasiona czarnuszki stosuje się jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego, któremu nadają wyraźnego, charakterystycznego smaku i aromatu. Czarnuszka, zwana czarnym kminkiem wykorzystywana jest także do aromatyzowania win oraz do przetworów warzywnych.
Nasiona czarnuszki wykorzystywane są w medycynie ludowej i homeopatii. Można z nich sporządzać napary lub przyjmować w postaci zmielonej.
Działanie prozdrowotne:
- działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe,
- działanie moczopędne,
- wspomaga w walce z bólem,
- poprawia trawienie,
- wspomaga odporność,
- działanie antyoksydacyjne,
- skuteczna w walce z niektórymi pasożytami,
- obniża poziom cukru we krwi u osób cierpiących na cukrzycę,
- działa korzystnie na wątrobę, stosuje się ją więc pomocniczo w schorzeniach, gdzie dochodzi do podwyższenia poziomów enzymów wątrobowych,
- obecnie podejrzewa się, że czarnuszka ma także działanie antynowotworowe, trwają obiecujące badania w tym zakresie.
Jak wykonać napar z czarnuszki?
W tym celu należy łyżeczkę nasion zalać 2 szklankami wody i gotować przez 15 minut. Pić kilka razy dziennie po pół szklanki.
Jak spożywać zmielone nasiona?
Zmielone nasiona czarnuszki spożywa się 2-3 razy dziennie po mniej niż pół łyżeczki popijając wodą. Nie wolno przekraczać dziennej dawki.