Kozieradka mielona - przyprawy bez chemii
Kozieradka aromatem i smakiem przypominająca seler, stosuje się ją obficie w kuchni wegetariańskiej. Można przyprawiać nią zupy i kotlety warzywne, pieczone ziemniaki, humus z warzyw strączkowych, potrawy z jaj. Kozieradka jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w medycynie, jej cudowne właściwości odkryli już starożytni Egipcjanie. Stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryb. Podnosi walory smakowe mieszankach przyprawowych.
Kozieradka – według literatury ziarna kozieradki posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, w związku z tym jest stosowana w chorobie wrzodowej.
- zastosowana zewnętrznie na skórę działa przeciwzapalnie, dlatego wykorzystuje się ją w stanach zapalnych skóry (czyraki, egzemy, ropnie),
- nasiona kozieradki mogą również obniżać poziom cholesterolu i cukru we krwi,
- przypisuje się jej również właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, rozkurczowe, poprawiające samopoczucie, żółciotwórcze, pobudzające wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, wzmacniające, usprawniające wchłanianie pokarmów, regulujące wypróżnienia, pobudzające regenerację wszystkich tkanek, aktywujące hemopeozę (kozieradka to naturalny aktywator procesów wytwarzania krwinek), mlekopędne, moczopędne, przeciwalergiczne, anaboliczne.
- ze względu na swoje walory odżywcze bywa stosowana w leczeniu anoreksji.
Kraj pochodzenia: Indie/Polska
Skład: kozieradka mielona 100%
Masa netto: 60g