Lubczyk - przyprawy bez chemii
Lubczyk jest wieloletnią rośliną o mocnym korzeniu, która uprawiana jest w południowo-wschodniej Azji. Liście, nasiona i korzenie lubczyku stosowane są jako dodatek do potraw i napojów, lecz to przeważnie świeże lub wysuszone liście służą do ich aromatyzowania.
Lubczyk – według literatury ziele lubczyka posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- działa moczopędnie
- oczyszcza organizm z toksyn
- łagodzi wzdęcia, niestrawność
- zmniejsza nadmierną fermentację w jelitach
- ma właściwości żółciopędne
- działa wiatropędnie
- rozluźnia mięśnie i zmniejsza bóle menstruacyjne.
Zastosowanie:
Jako przyprawa do zup, flaków, sałatek, masła ziołowego, sosów, mięs, wchodzi również w skład różnych mieszanek ziołowych. Lubczyk jest przyprawą bardzo mocną, dlatego stosuje się go w małych ilościach. Przyprawia się nim dania z fasoli, zupy jarzynowe, kartoflankę, rosoły, poprawia zapach mięsa.
Kraj pochodzenia: Polska
Skład: Lubczyk 100%
Masa netto: 20g