Karob
Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao. Karob polecamy do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew.
Karob w formie proszku - to zdrowa alternatywa dla czekolady i kakao. Można stosować go jako zamiennik kakao w ciastach, napojach ciepłych i zimnych oraz deserach. Ma postać pudru o kolorze kakao.
Wśród dietetyków i miłośników zdrowej żywności dominuje przekonanie, że szarańczyn jest lepszą wersją kakao. Posiada naturalnie słodki smak, nie zawiera kofeiny i alergenów, za to dostarcza wiele witamin z grupy B oraz sporo składników mineralnych, takich jak wapń, potas i selen. Jego czekoladowo-karmelowa nuta doskonale podkreśla smak ciast i słodkich deserów.
Skład:
karob nieprażony* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1256 kJ/ 300 kcal
Tłuszcz - 0,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
Węglowodany - 49 g
w tym cukry - 41 g
Błonnik - 40 g
Białko - 4,6 g
Sól - 0,09 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.