Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao.
Sposób użycia: Karob polecamy do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew.
Karob w formie proszku: to zdrowa alternatywa dla czekolady i kakao. Można stosować go jako zamiennik kakao w ciastach, napojach ciepłych i zimnych oraz deserach. Ma postać pudru o kolorze kakao.
Wśród dietetyków i miłośników zdrowej żywności dominuje przekonanie, że szarańczyn jest lepszą wersją kakao. Posiada naturalnie słodki smak, nie zawiera kofeiny i alergenów, za to dostarcza wiele witamin z grupy B oraz sporo składników mineralnych, takich jak wapń, potas i selen. Jego czekoladowo-karmelowa nuta doskonale podkreśla smak ciast i słodkich deserów.
Składniki: karob nieprażony* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna - 1256 kJ/ 300 kcal
Tłuszcz - 0,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
Węglowodany - 49 g
w tym cukry - 41 g
Błonnik - 40 g
Białko - 4,6 g
Sól - 0,09 g
Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Ostrzeżenie: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Produkt przeznaczony jest dla dorosłych. Spożywanie produktu jest niewskazane w okresie ciąży i karmienia. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Zróżnicowany sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie stosować po upływie daty minimalnej trwałości.
Masa netto: 200g
Producent: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno k. Warszawy