Kalina Koralowa Kora
Kalina koralowa – według literatury kora kalina koralowej posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- w lecznictwie ludowym kora kaliny była od dawna uznawana za środek szczególnie skuteczny przy bolesnym miesiączkowaniu oraz przy wszelkich krwawieniach z narządów rodnych,
- związki zawarte w korze wykazują działanie rozkurczowe,
- przeciwkrwotoczne,
- ściągające,
- uspokajające,
- przeciwbólowe,
- przeciwporonne,
- odwary z kory są stosowane przy skurczach i atonii macicy,
- bolesnym miesiączkowaniu oraz w zagrożeniach poronieniem,
- działają również przeciwzapalnie,
- są skuteczne przy hemoroidach,
- napary z owoców kaliny wzmacniają skurcze mięśnia sercowego,
- działają moczopędnie oraz uspokajająco przy nerwicach,
- pomocna również w chorobach przeziębieniowych, biegunkach, owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy i w nadciśnieniu tętniczym krwi,
- zalecana jest także jako źródło witamin.
Składniki: wysuszona kora kaliny koralowej 100%
Sposób przygotowania:
Odwar: 2 łyżki rozdrobnionej kory zalać 1 szklanką wody; gotować 5 minut; odstawić na 30-40 minut, przecedzić. Wypić w ciągu dnia w 3 dawkach. Odwar można stosować do płytkich lewatyw (50-100 ml) przy hemoroidach oraz okładów i przemywania skóry przy stanach zapalnych.
Masa netto: 50 g
Warunki przechowywania: Przechowywać korę kaliny koralowej w suchym miejscu, chronić od światła.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.