Pięciornik – według literatury kurze ziele posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- nieżyt przewodu pokarmowego objawiający się biegunką i nudnościami,
- choroba wrzodowa,
- zespół jelita drażliwego,
- stany zapalne żołądka i jelit,
- hemoroidy, świąd odbytu,
- stany zapalne dziąseł, paradontoza, zajady, bolesne nadżerki w jamie ustnej,
- zapalenie gardła (doustnie, płukanki),
- stany zapalne układu płciowego (zewnętrznie),
- trudno gojące się rany (zewnętrznie),
- zapalenie spojówek i powiek, nadmierne łzawienie
- białe upławy.
Sposób użycia:
Odwar – łyżkę suszonych, rozdrobnionych kłączy zalać szklanką zimnej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut. Odstawić na 10 minut do naciągnięcia, odcedzić. Pić po 2 stołowe łyżki 2-3 razy dziennie. Do okładów, płukanek, obmywań stosuje się 1 lub 2 łyżki odwaru dodane do 1/2 szklanki przegotowanej wody. Do irygacji odwar rozcieńcza się taką samą ilością wody o temperaturze ludzkiego ciała.
Skład: wysuszone kłącze pięciornika 100%
Opakowanie: 50g
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.