Maść na hemoroidy, zawiera ekstrakt z chmielu zwyczajnego ( humulus lupulus L.) o podwyższonej zawartości flawonoidów chmielowych.
Jak działa?
Hemorella nie tylko wspomaga leczenie, lecz jej zastosowanie odgrywa istotną rolę w profilaktyce lub zapobieganiu objawom chorób hemoroidalnych i innych chorób okolic odbytu. Hemorella poprzez swoje działanie przeciwutleniające wspomaga procesy regeneracji błony śluzowej kanału odbytu w przypadkach procesów zapalnych tej okolicy.
Kiedy stosować?
Aplikować wyrób medyczny Hemorella na miejsce zmienione chorobowo i wokół niego kilkukrotnie na dobę przez 10 do 14 dni lub do ustąpienia objawów chorobowych.
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników. W trakcie ciąży lub karmienia piersią wyrób medyczny stosować jedynie na zalecenie i pod kontrolą lekarza. Nie stosować z innymi preparatami podawanymi doodbytniczo.
Środki ostrożności: Po zastosowaniu wyrobu medycznego na bieliźnie mogą pozostać plamy ze względu na zawartość flawonoidów chmielowych.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze do 25°C. Chronić przed słońcem lub innymi źródłami ciepła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Dlaczego Hemorella?
Wyrób medyczny Hemorella jest produktem zawierającym naturalny ekstrakt z chmielu. Flawonoidy chmielowe zawarte w maści Hemorella wykazują dobroczynne działanie we wspomaganiu leczenia procesów zapalnych rozwijających się między innymi w przebiegu choroby hemoroidalnej.
Flawonoidy chmielowe posiadają szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych. Badania przeprowadzone na liniach komórkowych i modelach zwierzęcych dowiodły, że flawonoidy chmielowe wpływają na hamowanie, proliferację i migrację komórek śródbłonka naczyń, tworzenie struktur kapilarnych, a także zmniejszają aktywność czynników proangiogennych. Dowiedziona aktywność biologiczna oraz brak toksyczności flawonoidów chmielowych dla zdrowych komórek czyni je bardzo obiecującymi środkami w profilaktyce i wspomaganiu leczenia wielu schorzeń i chorób cywilizacyjnych
Z danych literaturowych wynika, że flawonoidy chmielowe posiadają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, immunomodulacyjne, antyoksydacyjne, przeciwmutagenne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Z badań in vitro i in vivo wynika, że flawonoidy chmielowe redukują procesy zapalne i oksydacyjne za pośrednictwem różnorodnych mechanizmów. Najważniejsze z nich to: usuwanie wolnych rodników tlenowych i ich reaktywnych form (ROS), hamowanie aktywności cyklooksygenaz, obniżanie produkcji prostaglandyn oraz przeciwdziałanie peroksydacji fosfolipidów błonowych. Jako silne antyoksydanty i modulatory czynników prozapalnych, flawonoidy chmielowe hamują powstawanie i wzrost różnych typów schorzeń.
SKŁADNIKI: wazelina biała, glikol propylenowy, woda, alkohol etylowy, ekstrakt z chmielu zwyczajnego (Humulus lupulus L.)