Masło klarowane, czyli masło GHEE od wieków używane jest w tradycyjnej kuchni indyjskiej, ajurwedyjskiej czy tybetańskiej. Powstaje w procesie gotowania i oczyszczania masła pozbawiając go laktozy, kazeiny, wody i innych zanieczyszczeń. Wysoka temperatura dymienia oraz delikatny, lekko orzechowy smak sprawiają, że masło klarowane świetnie nadaje się do gotowania, smażenia i pieczenia.
Sposób użycia: może być szeroko wykorzystywane w kuchni – wydobywa głęboki smak potraw, podkreśla aromaty przypraw, łączy smaki w daniach.
- do smażenia – nie przypala się,
- do gotowania – do zup, duszenia warzyw i mięs, podgrzewania,
- do pieczenia – zamiast niezdrowej margaryny,
- na kanapkę – zamiast zwykłego masła.
Składniki: 100% tłuszcz mleczny z masła poddanego klarowaniu.
Kraj pochodzenia: Polska.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 3700 kJ/ 900 kcal
Tłuszcz: 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 60 g
Węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g
Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Ostrzeżenie: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Produkt przeznaczony jest dla dorosłych. Spożywanie produktu jest niewskazane w okresie ciąży i karmienia. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Zróżnicowany sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie stosować po upływie daty minimalnej trwałości.
Masa netto: 240g
Producent: Simpatiko sp. z o.o. ul. Łuże 20 05-092 Dąbrowa