Nierafinowany olej kokosowy 1000g
Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia to produkt spożywczy, który może być z powodzeniem stosowany również jako środek kosmetyczny. Olej kokosowy z Laboratorium Biooil to olej najwyższej jakości – tłoczony na zimno, nieoczyszczony i nierafinowany – posiada charakterystyczny aromat i delikatny posmak kokosa. Dzięki temu, że został wytłoczony na zimno i nie został poddany procesom rafinacji i oczyszczania, posiada pełnię naturalnie występujących w kokosie witamin i minerałów. Olej kokosowy w 90% składa się z tłuszczów nasyconych.
Stosowanie kosmetyczne oleju kokosowego opiera się na używaniu go zewnętrznie. Doskonale sprawdza się jako baza naturalnych maseczek, szamponów do włosów, balsamów czy maści. Na bazie oleju kokosowego można przygotować domowy peeling do ciała, antyperspirant czy pastę do zębów bez fluoru. Stosowany na włosy regularnie sprawi, że włosy staną się miękkie, mocne i piękne. Nierafinowany olej kokosowy wzmocni cebulki włosów, wesprze nas w walce z łupieżem i łuszczeniem skóry, a także zadba o rozdwajające się końcówki włosów.
Korzyści stosowania oleju kokosowego
Olej kokosowy, który naturalnie przyjmuje konsystencję stałą, świetnie nadaje się do smarowania pieczywa. Nadaje się również do pieczenia – doskonale zastąpi masło i margarynę. Olej kokosowy bardzo dobrze znosi wysokie temperatury – można na nim smażyć bez obaw. Ciekawy smak i aromat oleju kokosowego sprawią, że potrawy będą lekkie, nie będzie wrażenia tłustości potraw. Naturalny tłoczony na zimno olej kokosowy przyjmuje stałą formę – jest biały. W temperaturze powyżej 26 stopni Celsjusza powoli przechodzi w formę płynną, jednak w wyniku tego procesu nie zmieniają się jego właściwości jakościowe.
Przechowywanie: W związku z tym, że olej kokosowy w zależności od temperatury przechowywania może zmieniać swoją konsystencję (ze stałej, poprzez półpłynną po zupełnie płynną) co nie zmienia jego walorów i wartości odżywczych, należy przechowywać go w warunkach preferowanych przez użytkownika. Można przechowywać go w temperaturze pokojowej lub jeśli takie są preferencje użytkownika – w lodówce. Olej kokosowy nawet po wielokrotnej zmianie stanu skupienia (spowodowanej wkładaniem i wyjmowaniem go z lodówki) nie zmienia swoich wartości odżywczych.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna | 3700kJ/900 kcal |
---|---|
Tłuszcz | 100g |
w tym: | |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 91g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | - |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | - |
Węglowodany | 0g |
w tym: | |
cukry | 0g |
białko | 0g |
sól | 0g |