Babka jajowata jest rośliną wieloletnią uprawianą głównie w Indiach, USA i Brazylii. Łupiny (łuski) babki jajowatej zawierają substancje śluzowe (od 4-25%) które działają osłonowo. Wykazuje właściwości usprawniające perystaltykę jelit ułatwiając proces wypróżniania. Babka jajowata posiada wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Łupiny babki jajowatej wiążą wodę, zapełniając nasz żołądek i jelita. Dzięki temu czujemy się syci i zmniejszymy ryzyko zgubnego podjadania. Oprócz tego, właściwościami babki jajowatej powinny zainteresować się osoby, które mają podwyższony cholesterol. Należy pamiętać, że gdy spożywamy błonnik musimy pić dużo wody.
Babka jajowata posiada wysoką zawartość błonnika pokarmowego.
Szeroko wykorzystywana w ziołolecznictwie i kosmetyce. Wchodzi w skład leków i suplementów diety wspomagających trawienie. Jest również składnikiem kremów, zawiesin, kosmetyków do pielęgnacji.
Sposób użycia: 3 łyżeczki (ok.9 g) nasion wsypać do szklanki, zalać letnią wodą i wymieszać. Po 5 minutach wypić. Stosować do 3 x dziennie, ok. 20 minut przed posiłkiem. Stosując kurację należy wypijać min. 2 l wody dziennie.
Zalecana dzienna porcja do spożycia: do 30 g.
Kraj pochodzenia: Indie
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: |
100 g |
Wartość energetyczna |
189 kJ/ 45 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
1 g 0 g |
Węglowodany: - cukry |
6 g 0 g |
Błonnik |
70 g |
Białko |
4,5 g |
Sól |
0,3 g |