Pochodząca z Meksyku i Gwatemali szałwia hiszpańska, a głównie jej nasiona, posiada wiele właściwości zdrowotnych. Warto więc by znalazła się w menu każdego. Można ją dodawać do różnych dań, m. in.: koktajli, sałatek, kasz, musli lub w postaci rozdrobnionej do zagęszczania zup.
Sposób użycia: Maksymalne dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 15 g (ok. 3 łyżeczki). Można nimi posypywać sałatki czy dodawać do deserów. Spożywając nasiona chia należy pić 2 litry wody dziennie.
Najlepsze efekty otrzymamy spożywając pianko-galaretkę, którą sporządza się w stosunku 9:1 . Na 9 części wody dajemy 1 część nasion. Pianko-galaretkę możemy przechowywać w lodówce, jednak najpożywniejsza jest gdy jest świeża. Można ją dodawać do jogurtów, owsianek, dżemów w stosunku pół na pół. Otrzymamy wówczas danie o łagodnej teksturze. Pianka jest naturalnym emulgatorem, można ją dodawać do dań zamiast tłuszczu, wtedy najlepiej ją wykonać w stosunku 8:1
Jak sporządzić pianko-galaretkę z nasion chia: Aby otrzymać pianko-galaretkę należy wlać do naczynia 9 łyżek wody i wsypać płaską łyżeczkę nasion, wymieszać trzepaczką, aby nie było grudek i odstawić na 10 min . Ponownie wymieszać. Po tym czasie spożyć powstałą pianko-galaretkę. Popijając szklanką wody.
Składniki: nasiona chia 100%.
Zalecane dzienne spożycie: zalecane dawkowanie to 3 łyżeczki dziennie dla osoby dorosłej. Ze względu na właściwości oczyszczające należy uzupełniać wodę (ok. 2 litrów dziennie). Można stosować jako dodatek do wypieków. Po rozpuszczeniu w wodzie nasiona pęcznieją.
Kraj pochodzenia: Paragwaj/Peru/Boliwia/Argentyna/Meksyk ( w zależności od dostępnej partii)
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna -1824 kJ / 443 kcal
Tłuszcz - 31 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3,0 g
Węglowodany - 2,0 g,
w tym cukry - 1,0 g
Białko - 38 g
Błonnik - 20 g
Sól - 0,05 g