Składniki: kurkuma 100% (może zawierać gluten)
Kurkuma pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji i już w starożytności używana była jako barwnik i przyprawa. Ma postać kłącza podziemnego korzenia podobnego do imbiru. Dostępna jest w postaci jasnożółtego mielonego proszku, dlatego też należy ją przechowywać w hermetycznie zamkniętym opakowaniu z dala od światła.
Zastosowanie kurkumy: Dodawana jest do słodkich potraw nadając im charakterystyczny cierpki smak, stosowana jest również do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz warzyw. Jest składnikiem mieszanki curry, zapewniając jej żółty kolor.
Kraj pochodzenia: Indie
Kurkuma a rozpuszczalność w wodzie
Odnośnie ogólnodostępnych informacji w Internecie, na temat dodawania mąki do kurkumy celem zwiększenia jej objętości i pozostawiania osadu na dnie, informujemy iż:
kurkumina, główny składnik zawarty w kurkumie, nie rozpuszcza się wodzie lub rozpuszcza się bardzo słabo. Rozpuszczona w wodzie zawsze pozostawi osad. Natomiast jest rozpuszczalna w alkoholu oraz olejach, m.in. w oliwie z oliwek. Kurkuma jest produktem jednoskładnikowym, nie zawiera żadnych dodatków. Na rynku są dostępne rozpuszczalne w wodzie sole kurkuminy, które pozwalają na jej szersze zastosowanie.
W związku z powyższym nie przyjmujemy reklamacji odnośnie powstałego osadu w wyniku rozpuszczenia kurkumy w wodzie.
Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Ostrzeżenie: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Produkt przeznaczony jest dla dorosłych. Spożywanie produktu jest niewskazane w okresie ciąży i karmienia. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Zróżnicowany sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie stosować po upływie daty minimalnej trwałości.
Masa netto: 100g
Producent: Aromat Natury Strażacka 3 76-248 Dębnica Kaszubska