Kocanka Kwiatostan
Kocanka – według literatury kwiat kocanki posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- zmniejszające napięcie mięśni gładkich jelit, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych,
- przywraca prawidłową ruchowość jelit i ułatwia przepływ żółci,
- zwiększa jednocześnie czynność żółciotwórczą komórek wątroby,
- stosuje się ją w niewydolności wątroby,
- pomocniczo w kamicy żółciowej i po operacjach dróg żółciowych,
- kwiaty kocanki zwiększają wydzielanie soków trawiennych,
- pobudzają trawienie i przyswajanie składników pokarmu,
- przywracają prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit,
- zmniejszają stan zapalny błony śluzowej żołądka,
- wykazują działanie moczopędne i bakteriobójcze.
Składniki: wysuszony kwiat kocanki 100%
Sposób użycia:
Napar: 1 łyżkę suszu kwiatów kocanki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, następnie odcedzamy i pijemy. Herbatkę taką pijemy przez 14 dni po 3 szklanki dziennie.
Odwar: 3 łyżki ziół zalewamy 2 szklankami ciepłej, przegotowanej wody doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy) i po kilku minutach zdejmujemy z kuchenki. Pijemy 1-3 szklanki naparu 2-3 razy dziennie.
Dostępne opakowania: 25g
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.