Głowienka pospolita (Prunella vulgaris)
Prunella vulgaris – zawiera:
Przede wszystkim garbniki, substancje gorzkie, żywicę, prunellin, hiperozyd, kwasy organiczne – kwas rozmarynowy, oleanolowy, ursulowy i kawowy, sole organiczne, witaminy B1, C, K, taninę i olejki eteryczne.
Ma działanie antybiotykowe, antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze, ściągające, tonizujące, rozciągające naczynia krwionośne, wspomagające wątrobę, oczyszczające, przeciwutleniające, moczopędne i przeciwzapalne, ma dobroczynny wpływ na skórę.
Harmonizuje meridian wątroby, pęcherza moczowego i płuc.
Głowienka wzmacnia organizm przy grypach i przeziębieniach, infekcjach wątroby, pęcherza moczowego i płuc. Eliminuje ryzyko wystąpienia nadciśnienia, biegunki, pomaga utrzymać krzepnięcie krwi, harmonizuje system hormonalny, wzmacnia regenerację tkanek.
Zawarte kwasy organiczne mają działanie antybiotykowe i antywirusowe szczególnie na Shigella spp, Salmonella typhi, E. coli, Pseudomonas aeruoginosa, Mycobacterium tuberculosis, na odmiany Streptococcus i cały szereg grzybów chorobotwórczych. Nowe badania wykazały wpływ kwasów organicznych na ograniczenie rozmnażania wirusa HIV. Przyjmowanie i kąpiele tłumią bóle mięśni i stawów. Zewnętrznie można odwarem z głowienki omywać problemową, podatną na zapalenia cerę z trądzikiem młodzieńczym.
Skład: Głowienka pospolita (Prunella vulgaris)
Dawkowanie i przygotowanie:
2 –3 łyżeczki głowienki zmieszać z 3/4 litra wody, gotować 3 minuty, przecedzić.
Popijać w ciągu dnia do godziny 17.
Herbatkę można posłodzić miodem.
Opakowanie: 100 g