Owocnia fasoli
Fasola – według literatury owocnia fasoli posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- działanie moczopędne,
- mogą być używane w leczeniu obrzęków,
- stosowane chorobach nerek ze zmniejszonym wydalaniem moczu,
- kamicy moczowej, zwłaszcza fosforanowej,
- obniżają one także poziom cukru we krwi,
- wspomagająco przy cukrzycy, zwłaszcza w początkowych okresach choroby,
- przy choróbach reumatycznych,
- używane do zasypywania ran,
- na oparzenia,
- wypryski,
- zmiany skórne spowodowane chorobą zwaną różą.
Sposób użycia:
Napar: łyżki rozdrobnionej owocni fasoli zalewamy szklanką chłodnej, przegotowanej wody i pozostawiamy na kilka godzin. Następnie zagotowujemy i odstawiamy pod przykryciem do naciągnięcia na 30 minut. Pijemy 2 razy dziennie (rano i wieczorem) po 1 szklance.
Odwar: 2 łyżki rozdrobnionej owocni fasoli zalewamy szklanką ciepłej, przegotowanej wody i pozostawiamy na 4 godziny. Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 2-3 minuty i pozostawiamy do zaparzenia na 15 minut. Pijemy 2 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami.
Wywar: 1 łyżkę rozdrobnionego suszu zalewamy szklaną wrzątku i gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut. Pijemy 3 razy dziennie po 1 szklance.
Skład: owocnia fasoli 100%
Opakowanie: 50g
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.