Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: 11.00 zł
Producent: VIVO
Opis produktu

Zakwaska do ukwaszenia śmietany w warunkach domowych.

Domowe przygotowanie śmietany to zadanie dla prawdziwych smakoszy. Śmietana zawiera żywe bakterie kwasu mlekowego, a także liczne składniki odżywcze, takie jak: potas, wapń, żelazo, witaminy A, E, B1, B2, C, PP. Śmietana przygotowana z Zakwaski nie zawiera żadnych syntetycznych dodatków (stabilizatorów, zagęszczaczy, konserwantów) i tłuszczów roślinnych, takich jak tani olej palmowy.

Zdecyduj o zawartości tłuszczu.

Przygotowując samodzielnie śmietanę samemu decydujemy o jej kaloryczności, wybierając śmietankę do ukwaszenia, o takiej zawartości tłuszczu jaka nam odpowiada. Do ukwaszenia śmietany możemy wykorzystać oferowaną w sklepach śmietankę, ale warto posłużyć się również mlekiem o np. 6 procentowej zawartości tłuszczu. W ten sposób otrzymamy ukwaszony produkt, który będzie miał wartość kaloryczną 2,5 razy mniejszą niż 20 procentowa śmietanka.

Jak ukwasić śmietanę?

Dzięki tej Zakwasce można ukwasić śmietanę uzyskując smaczny, „żywy” produkt.

Ukwaś taką ilość śmietany, jaka jest Ci potrzebna, używając:

  • od 0,5 do 3l dostępnej w sklepach śmietanki pasteryzowanej,
  • śmietanki kupioną od rolnika
  • lub mleko nieodtłuszczone od 4 proc. tłuszczu (pasteryzowanego). Pamiętaj, jeżeli użyjesz mleka, to śmietana będzie rzadsza.

Wykonaj kolejne kroki:

  1. Śmietankę lub mleko nieodtłuszczone wlej do naczynia, a następnie podgrzej w kąpieli wodnej do temperatury 37°C. Łaźnię wodną wykonać można w następujący sposób: wodę w większym naczyniu doprowadzić należy do wrzenia, a następnie do większego naczynia wstawiamy mniejsze naczynie ze śmietanką i podgrzewamy do odpowiedniej temperatury. 
  2. Następnie wyjmij z lodówki ZAKWASKĘ DO ŚMIETANY. Fiolkę napełnij do połowy mlekiem lub wodą o temp. pokojowej, zakręć zakrętkę i wstrząśnij do rozpuszczenia się proszku. Sprawdź czy proszek się rozpuścił. Wlej zawartość fiolki do śmietanki i zamieszaj.
  3. Naczynie ze śmietanką i bakteriami przykryj, okryj kocem i odstaw na 6–8 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie wstaw do lodówki.
  4. I to wszystko! Gotową śmietanę przechowuj w lodówce w temperaturze +2 do 8 °C do 5 dni.

Dwie łyżki gotowej śmietany możesz użyć do zaszczepienia kolejnej porcji śmietanki lub mleka pełnotłustego (proces ten możesz powtórzyć 2 razy, potem użyj nowej Zakwaski).

WARTO WIEDZIEĆ: Ukwaszona śmietana ze śmietanki 36 proc. to francuski przysmak crème fraîche.

Składniki: maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Lactococcus  lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus diacetylactis, Streptococcus thermophilus.

Opinie Klientów